így élünk mi...

a világ két retardált teknősbéka szemével...

imádjatok minket.

a ti véleményetek:

  • Travi: grat a poszthoz érdekes! (2011.07.29. 14:05) dinókkal táncoló
  • Travi: @agymax: Menj már! Az egy marhajó állás! Melyik cégnél vagy? (2011.07.21. 18:50) csak szívják a vérem
  • agymax: @Travi: annál is rosszabb, logisztikus vagyok. a cust.serv. magyarul ügyfélszolgálat. segíthetek? (2011.07.19. 12:12) csak szívják a vérem
  • Travi: Tehát customer service associate vagy? Az magyarra lefordítva mi? (2011.07.19. 12:04) csak szívják a vérem
  • agymax: berasategui étterme 2011-ben a világ 29-ik legjobbja www.guardian.co.uk/lifeandstyle/interactive/... (2011.07.15. 11:09) étkezz velem
  • Lali: a penztarcad nem eleg vastag. (2011.07.13. 15:37) Vegyesség
  • agymax: lehetsz a takarítónőm. főzni nem tudsz elég jól, szóval szakácsnak nem kellesz. (2011.07.13. 15:34) Vegyesség
  • agymax: mondjuk hágában az escher múzeum adja. en.wikipedia.org/wiki/M._C._Escher (2011.07.13. 10:33) tulipán, fapapucs, dildo
  • agymax: 1. a "z+ '90-es évek top 10" egy név, nem feltétlenül jelenti azt, hogy az én listám is 10 tagból ... (2011.07.13. 10:26) tulipán, fapapucs, dildo
  • BoB23: Figyu mán Kicsirigó!! 1. Lehet, hogy velem baszott ki a matematika, de a Top 10 az nálam nem 7 :D:... (2011.07.12. 19:11) tulipán, fapapucs, dildo
  • Utolsó 20

ez meg hogy került ide?

2011.07.10. 15:26 agymax

tulipán, fapapucs, dildo

arra jutottam, hogy összeszedem nektek a legjobb helyeket hollandiában. ez egy teljesen szubjektív lista, engem nem indítanak be a világháborús emlékek, rembrandt, a fű és a fapapucs. sem a horrorfilmek és a szőrös nők, de ez most irreleváns. a sorrend nem véletlen, ez amolyan toplista, mint a z+ '90-es évek top 10.

1 edam sajt, tudom. de nem az a lényeg. a tipikus holland vidéki falu megtestesítője, igazi képeslapváros. apró hidak, keskeny, színes házak, sok zöld (nem úgy) és szűk utcák. közel van amszterdamhoz ezért mindenkinek kivitelezhető egy látogatás ide és az egész besétálható úgy 1-2 óra alatt; kedvencem az oszlopnak álcázott templom. amikor ott voltunk a patakparton horgászott egy idős pár és ha kisebb halat fogtak, azt odaadták a mellettük álló gémnek. radikál. és üvöltve beszélgettek a patak túloldalán pecázó öregekkel.

2 sloten az ország frízföldnek nevezett részén található apró falu, jó időben lerohanják a bicajos és csónakos látogatók. eléggé kiesik bármilyen útvonalból, így nagyrészt csak hollandok és németek látogatják. a frízekről annyit kell tudni, hogy a hollandokkal nem értik egymást, annyira tájszólással beszélnek. végülis hatalmas ország hollandia, érthetőek a nyelvjárásbeli különbségek. a falut egy csatorna szeli ketté es körülötte is azok vannak, így folyamatos a hajóforgalom. az országnak ezen a részén minden embernek van saját hajója/csónakja és ezt elő is veszik ha süt a nap (akkor is, ha nem, ugyanis ez a helyzet az év 360 napján). emiatt a hidak szinte állandóan fel vannak nyitva és kocsival többet vártunk hidaknál, mint amennyit az úton töltöttünk. több száz éves házak, szép kertek és parkok plusz nagyon korrekt kaja a helyi vendéglőben, spárgaszezon rulez.

3 willemstad ez a város egyike a régi időkben védvonalat képező erődítményeknek ezért megtartották az eredeti csillagformát. ez ma már csak földből és fűből van kialakítva szemben az originál kővel, de a levegőből nézve így is elég meggyőző látvány. ugyanilyen formája van még heusdennek is, de az a város nem ennyire szerethető. az egész hely kb egy óra alatt besétálható, de mindenképp érdemes több időt szánni rá és megejteni egy könnyű reggelit a kikötőre néző étterem teraszán. bár a holland kávé híresen szar, itt még az is elviselhető. található itt egy átalakított régi malom, ami most lakóház. én is akarok egy ilyet, nagyon fless, leraknám valahova az oktogon közelébe.

4 hindeloopen autómentes kikötőfalu az ijsselmeer partján, amit tuti, hogy egy festmény alapján építettek fel. bármelyik disney filmben megállná a helyét (kivetel talan a nemo). laknak benne kb ötszázan és áll a kikötőben úgy 3000 hajó. itt nem tudom tiszta szívvel ajánlani a reggelit, mert 12 előtt az összes helyen basztak minket étellel kiszolgálni. ahhoz képest, hogy van maximum 10 utcája, turistabuszokkal érkeztek a látogatók, tehát nem csak nekem jött be. persze itt csak akkor vagy raj, ha hajóval érkezel...

5 keukenhof kora tavasszal néhány hétig látogatható csak, így némi tervezést igényel. illetve tömegtoleranciát, mert ilyenkor sokan jönnek és igen, gyerekek is vannak köztük. több millió virág, persze leginkább agyonnemesített tulipánok; hollandokra nem jellemző módon, stílusosan elrendezve. a park bejárása egy félnapos program és szintén könnyen elérhető amszterdamból/schipholról. a pollenallergiásoknak íme néhány kép.

6 hoge veluwe hollandia legnagyobb nemzeti parkja egy kortárs múzeummal a közepén. röviden felvázolva a történetét: kőgazdag német iparmágnás beleszeret csúnya holland lányba. szeret vadászni és távol lenni otthonról, mert csúnya a felesége, ezért vesz egy kb 4 városnyi méretű erdőt. asszony persze unatkozik, büdös neki a munka ezért inkább elkezd festményeket gyűjteni. csípi van gogh-ot ezért vesz tőle vagy 100 képet kb mikor kezd befutni. hopp, jön a válság, elvesztik mindenüket, de hogy ne árverezzék el a műtárgyakat, az egész parkot + múzeumot a holland államnak ajándékozzák. a nő úgy élt le 80 évet, hogy semmit nem dolgozott, the end. jelenleg egy nagyon jól kiépített park, ingyenes bicajokkal, állatokkal és gyerekekkel. állítólag vannak vadállatok is, reméltem elrabolnak néhány üvöltő kisgyereket, de nem volt rá gusztusuk. a múzeum is adja, hatalmas szoborparkkal körülötte (természetesen extra belépő) még az a csoda is megtörtént, hogy találtam egy van gogh képet, ami tetszik. ez bő egy napos program, érdemes piknikcuccot vinni, mert a kaja drága és holland (=igénytelen szar) illetve bárhol le lehet ülni a park területén es kajálni egy jót.

7 leiden a nagyobb városok közül ez a legelviselhetőbb, korrekt központtal, sok kézműves bolttal és a létező legjobb pizzával. kerülendő a szombat, amikor hatalmas piac van. bár ez nagyon jó kajalehetőséget jelent, igencsak eltorzítja a város látképét így nem ajánlott (vannak ilyenkor játékok is a kölköknek, pl műtehén-fejés...). a fővároshoz hasonlóan csatornák szelik át, ez sok kis hidat, rengeteg csónakot és mindenfelé dülöngélő házakat jelent. aránylag kevés modernnek hitt épület csúfítja, így a városkép egységes és gyönyörű. a csatorna egy részén lakóhajók horgonyoznak, némelyikük átalakított uszály, magyarul kibebaszottul hatalmas. egy jó fél napos program, közvetlenül keukenhof mellett, így simán kombinálható. ha már megemlítettem, akkor elmondom: van egy apró pizzéria, ami kb napi 2 órát van nyitva és pizzán kívül mindössze napi egy féle tészta van. minden frissen készül és a csaj, aki csinálja általában nem sajnálja a jó olasz bort a szervezetéből. leülni max 2 fő tud, illetve a ház előtt is van egy kispad /Pieterskerk-Choorsteeg 21, 2311 TR Leiden/.

aki más véleményen van vagy hozzátenne a listához azt a blog történetében először nem bántjuk baltával, így lehet nyugodtan kommentbe dobni.

komment

Címkék: hollandia tanulj a mestertől dr.agy újra rendel közérdekű információ letelepedési tanácsadó


A bejegyzés trackback címe:

https://agymax.blog.hu/api/trackback/id/tr383054975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása